Pazarda Ne Satabilirim: Semt Pazarında Ne Satılır?

Açık havada alışveriş yapmak, yüksek sesle satışlar yapan tezgâhtarlar, annemizin eteğinden tutup onun yönlendirdiği yerlere kapılıp gitmek… Bunlar hemen hemen her çocuğun yaşadığı anılardır. Eğer ki çocukken annenizle pazara gitmişseniz muhakkak bir kaybolma vakası yaşamışsınızdır. Annelerimiz taze sebze ve meyveleri doyasıya gezerek dokunarak ve bütçe hesabı yaparak almaktan çok mutlu oluyorlar. Günümüzde AVM’lerin süpermarketlerin çarşının pazarın yerini aldığını söyleyen pek çok insan duyabilirsiniz. Bu bir noktada doğrudur. Ancak eminiz ki çevrenizde hala pazardan bağını koparamamış insanlar vardır. AVM kültürü hala kültürümüze her anlamda yerleşebilmiş değil. Bunu gençler için de söyleyebiliriz. Özellikle ucuz kıyafet ve benzeri ihtiyaçlarında onların da pazardan giderdiklerini rahatlıkla görebilirsiniz.

Pazar sadece tüketim için gittiğimiz bir yer değil. Orada aynı zamanda kazanç sağlayan insanlar da var. Bu yazımızla Pazarda Ne Satabilirim: Semt Pazarında Ne Satılır? Sorusuna yanıt bulabilirsiniz.

Pazarda Ne Satılabilir?

Pazar tüketicilerin her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için gidilen aynı zamanda bir sosyalleşme yeridir. Pazarda “ihtiyaç” kavramı içerisine girecek her türlü ürün pazarda ne satabilir, sorusunun bir cevabıdır. Pazarın AVM’lerden ayrılan bir yönü de maddi durumu ne durumda olursa olsun pek çok insanın uğradığı yer olmasıdır. AVM’ler çoğunlukla yerli ve dünyaca ünlü markaların bulunduğu yerler olması dolayısıyla toplumun her kesiminden insanı kendisine çekmektedir.

Bu kadar insanın muhakkak uğradığı ihtiyaçlarını giderdikleri bu yerde maliyeti çok olduğu için satış yapmaktan çekinen pek çok girişimci satışlarını gerçekleştirebilirler. Maliyeti ve aynı zamanda riski oldukça düşük olan bu yöntem size özel bir zevk de verecektir. Kendi işinizi yapacak, pek çok müşteriniz hatta belki de müdavim müşterileriniz olacak kendinizi iyi hissedeceksiniz.

Pazarda ne satılabilir, Sorusuna cevap ararken özellikle yaşadığınız ilin veya ilçenin meşhur olduğu yiyecek, içecek gibi bir tüketim malzemesi var mı diye düşünmeliyiz. Örneğin Kars’ta yaşayan biriyseniz ya da Karslısınız ve memleketten peynir getirip satacak durumdaysanız peynir ile başlayabilirsiniz. Sonrasında tereyağı, kaymak gibi ürün yelpazenizi genişletebilirsiniz. Peynir illaki memleketten gelmek zorunda değil. Köyde yaşıyorsunuz ve inekleriniz tavuklarınız var satacağınız ürünler belli: süt ve yumurta. Bu durumu yalnızca gıda olarak düşünmek de doğru olmaz. Giyim, aksesuar, ev tekstili şeklinde pek çok alternatifiniz de bulunmaktadır.

Pazarda satılabilecek ürünleri listelememiz gerekirse;

  1. Sebze ve Meyve
  2. Giyim
  3. Aksesuar
  4. İç çamaşırı
  5. Gıda
  6. Temizlik
  7. Kozmetik
  8. Kuruyemiş
  9. Baharat
  10. Ev tekstili
  11. Hırdavat

Sosyete pazarı mantığı ile ucuza mal ettiğiniz az defolu ürünleri satabileceğiniz onlarda yer var. Pazarda illaki ürettiğiniz ya da ucuza mal ederek aldığınız ürünleri satmak zorunda değilsiniz. Evdeki kitaplığınıza baktınız artık çok dolmuş bir halde veya olmasa da olur dediğiniz kitaplarınız varsa bir tezgâh açabilir ve kolayca satış yapabilirsiniz. Giymediğiniz tonlarca kıyafetiniz varsa onları da aynı şekilde satabilirsiniz.

Pazarda Tezgâh Açma Şartları

Pazarda tezgâh açmak gibi bir amacınız varsa pazarda tezgâh açma şartları yerine getirilmesi gereken bir husustur. Şartlar için gerekli evraklar:

  • Vergi levhanızın iki tane fotokopisi
  • Pazar yeri için yaptığınız kira kontratı
  • Nüfus cüzdanı belgesi
  • Portör muayene kartı (yalnızca gıda satışı yapanlar için)
  • Esnaf odasını kayıt olduğunuza dair belge
  • Ticari sicil gazetesi ve imzaları

Önemli bir noktaya değinmeliyiz. Bu belgelerle yalnızca belediyeye kayıt işlemi yapmayacaksınız aynı zamanda Esnaf odası ve Vergi dairesine de kaydolacaksınız.

Pazarda tezgâh açma şartları için söyleyeceğimiz bir diğer husus sicil kaydınızı oluşturmaktır. Esnaf Sicil Müdürlüğüne kayıt için gerekli belgeler ise şunlardır:

  • Nüfus cüzdanınızın aslı ve 1 adet fotokopisi
  • 3 adet vesika fotoğraf
  • Yeni vergi levhası fotokopisi ve mükellefiyet metni
  • Vekâletname aslı ve 1 adet fotokopisi
  • Ticari taşıtlarda ruhsat fotokopisi
  • Kayıt ücreti toplam: 1967,75 TL (Evrak bedeli:100,00 TL, Esnaf Sicil Gazete ilan bedeli: 85.00 TL, Maliye harç pulu: 781,75 TL, Oda kayıt ücreti: 1001,00 TL)

Pazarda tezgâh açan bir kişi vergi mükellefidir ve “basit usul” vergilendirmeye tabidir. Bunun için ise şu evraklar gereklidir:

  1. Nüfus cüzdanı
  2. Pazarda açılacak tezgâhın kontratı
  3. Ticari araç varsa ona ait fatura ve noter satış senedi

Pazarda Tezgâh Açma Maliyeti

Pazarda tezgâh açma maliyeti, tezgâh açacağınız pazarın bulunduğu semte ya da şehre göre değişiklik gösterebilir. 2023 yılı için ortalama bir fiyat vermemiz gerekirse pazar tezgâhı maliyeti 400 TL ila 5.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Sosyete pazarında ise pazarda tezgâh açma maliyeti zamana göre değişiklik göstermektedir.  Hafta içi kiralayacağınız bir tezgâhın maliyeti ortalama 150 TL ila 700 TL arası değişmektedir. Hafta sonu ise fiyatlar biraz daha artmakta ve 200 TL ila 1.000 TL arasına çıkmaktadır.  Bütçenize göre zaman veya pazar yerinizi seçerek satışınıza başlayabilirsiniz.

Yorum yapın