Kreş Açma Maliyeti

Kreş Açmak İstiyorum Maliyeti ve Yönetmeliği

Ebeveynlerin kreşlere olan yönelimleri özellikle annelerin çalışma hayatına katılma oranlarının artmasıyla yükselmiştir. Çalışan anneler, çocuklarının belli bir saate kadar kreşlere bırakmanın yararlı olduğu konusunda büyük çoğunlukla hemfikirdir. Kreşler çocuklar için hem akademik eğitime giriş hem de bir sosyalleşme yeridir. Çocukların kendileri ile yaşıt pek çok çocukla birlikte vakit geçirmeleri onların ekip çalışmasına uyum sağlamalarını, empati duygularının gelişmesini ve kendisini kolayca ifade edebilmesini sağlar. Çalışan annelerin yanı sıra çocuklarının sosyalleşmesini de ön planda tutan ebeveynlerin artmasıyla kreşlere olan talep artmıştır. Kreş açmak isteyen ancak bu konuda bir fikri ya da yol haritası bulunmayan girişimciler için bu yazımızda “kreş açmak istiyorum maliyeti ve yönetmeliği” konusunu işleyeceğiz.

Kreş Açma Şartları

Kreş açma şartları konusunda temel bir iki husus vardır. Bunlar:

  • En az ilkokul seviyesi bir eğitim geçmişine sahip olmanız
  • Adli sicil kaydınızda herhangi bir sicil bozukluğunun olmaması
  • En önemlisi ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olmanız

Bu maddeler kreşi açacak şahıs için aranan şartlardır. Bir de kreşin açılacağı binada Aile Bakanlığı’nca Kreş açma şartları vardır. Bunları ise şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Kreşin bulunacağı mekânın, çocuklara yakın ya da uzak gelecekte tehlike oluşturmayacak yerler olması gerekmektedir. Baz istasyonuna, alkollü içecek tüketilen mekanlara, oyun salonlarına en az 100 metre uzaklıkta olmalıdır.
  • Çok katlı bir binada kreş açmayı düşünüyorsanız binanın girişinin bağımsız olması şartı aranmaktadır.
  • Yönetmelikte kreş açılacak binada bahçe bulunma şartı özellikle belirtilmiştir. Bahçe aynı zamanda okulun kapasitesini belirlemesi konusunda da önemlidir. Bahçede her 1,5 metrekareye bir çocuk düşecek şekilde hesap yapılır. Bahçe ne kadar büyükse okulun kapasitesi de o kadar büyük olacaktır.
  • Kreşlerde bulunması gerek diğer şartlar; sınıflar, müdür odası, mutfak/yemekhane, tuvalet gibi alanlardır.
  • Uygulamalı ders alanları, uyku odası gibi alanlar kreşler için mecburi alanlar değildir.
  • Güvenlik önlemleri kapsamında Bakanlığın aradığı pek çok husus vardır. Bu konuda Bakanlığın resmî web sitesinde yayınlamış oldukları “Özel Kreş ve Gündüz Bakımevi ve Çocuk Kulüpleri Güvenlik Önlemleri Bilgilendirme Formu”ndan yardım alabilirsiniz.

Kreş Açma Başvurusu

Kreşin açılacağı binayı/yapıyı belirdikten sonra kreş açma başvurusu adına ilk olarak yapmanız gereken Aile Bakanlığı İl Müdürlüğü Çocuk Hizmetleri Daire Başkanlığına giderek şahsen başvurunuzu yapmanızdır. Bunu için kreşin açılacağı binanın iskân belgesi gerekli olacaktır. Dilekçe ile kreş açmak istediğinizi belirttikten sonra başvurunuzu yapmış olacaksınız. Bundan sonraki aşama kurumun sizi değerlendirmesidir. Başvurunuzu değerlendirecekler ve size dönüş yapacaklardır.

Kreş Açmak İçin Gerekli Evraklar

Bakanlık kreş açma başvurusu talebinize olumlu dönüş sağlaması halinde sizden bir dizi evrak talep edecektir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Türkiye Cumhuriyeti devleti vatandaşı olduğunuzu ifade edecek pasaport, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi gibi resmi bir evrak
  2. Adli sicil kaydı kâğıdı
  3. Eğitim durumunuzu ifade edecek belge. Ancak yurtdışında eğitim almış olma durumunuzun olabileceği göz önünde bulundurularak yetkili kurumlardan denklik belgesi almanız yeterli olacaktır.
  4. Kurucu Tüzel kişi ise çocuk kulübü işletmeciliği yapabileceğine ilişkin bir ifadenin bulunduğu ve tüzel kişiliğin türüne göre Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanmış kurucu sözleşme, tüzük ya da vakıfsa vakıf senedinin aslı ve il müdürlüğü tarafından onaylanmış örneği,
  5. Kurucu yine tüzel kişi ise kuruluşun açılması, kapatılması veya devri söz konusu olduğunda yetkiye sahip olduğunun gösteren yönetim kurulu kararının il müdürlüğünce onaylanmış örneği gerekmektedir.

Kreş açma şartları konusu Bakanlıkça titizlikle “Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelikte” işlenmiştir. Daha ayrıntılı bilgi için belgeyi Bakanlığın resmî web sitesinde bulabilirsiniz.

Kreş Açma Maliyeti 

Kreş açma maliyeti konusu esansında net bir cevabın verilebileceği bir konu değildir. Bu sizin tamamen kreşinizi açacağınız semte, kreşte kullanacağınız ürünlerdeki kaliteye göre değişiklik gösterecektir. Ancak Yönetmeliğin sizden istediği şartları ve çocuk sağlığını da göz önünde bulundurarak tahmini bir kreş açama maliyeti ortaya çıkabilir. Bu maliyet döneme göre farklılık göstermekle birlikte 2023 yılı itibariyle 1,000,000 ₺ dolaylarındadır. Bu meblağ sizin işletmenizin muhasebesi, kreş binanızın kirası, binanızı kreşe uygun hale getirirken yararlanacağınız uzmanlar, tadilat giderleri gibi pek çok önemli gideri, aynı zamanda bunların yanında yönetmeliğin talep ettiği teknik rapor, itfaiye raporu, engelli öğrenci taşımak için gerekli engelli aparatı gibi giderleri de kapsamına almaktadır.

Başta da belirttiğimiz gibi Kreş açma maliyeti kurumu açacak kişinin isteği doğrultusunda yukarı doğru bir büyüme de gösterebilir aşağı doğru da. Bu durumda belirtmemiz gereken önemli bir konu var ki o da kreş açma konusunda devletin sağlamış olduğu arsa sağlama, SGK desteği, KDV desteği, faiz desteği gibi pek çok destektir. Devletin sağladığı bu destekler ile açmak istediğiniz işletmeyi daha hızlı ve az maliyetle açabilirsiniz.

Yorum yapın